Hoe moeilijk is een ei koken?

Allereerst, het is niet moeilijk, een ei koken. Het vereist wel enige voorzichtigheid en wat tijd. Tijd afhankelijk van of je een hard gekookt ei of een zacht gekookt ei wilt hebben.

Breng water aan de kook maar laat het niet te hard koken. Wanneer je dan een ei in het water laat zakken, kan het breken door het vele stuiteren. Prik eventueel met een eierprikker of een scherpmesje een gaatje aan de stompe, bolle kant van het ei. Daar zit namelijk de luchtkamer. Als je daar een klein gaat je prikt kan de lucht eruit, is er minder spanning op het ei. Grotere kans dat het ei dan heel blijft. Na het koken van het ei, op de tijden kom ik zo terug, moet je het ei of de eieren laten schrikken. Dus met koud water afspoelen. Door het snelle afkoelen stopt het kookproces. Voordeel is dan ook dat ze makkelijker te pellen zijn.  

Een zacht gekookt ei

Een zacht gekookt ei, hoe ga je nu precies te werk. Zoals hierboven beschreven, breng je het water aan de kook. Dan heel voorzichtig leg je de eieren met een lepel of schuimspaan in de pan. Breng het water weer aan de kook want de kooktijd gaat pas in op het moment dat het water weer kookt.

Voor een zachtgekookt ei kun je de volgende tijden aanhouden:

  • klein ei (S): 3 minuten
  • middelgroot ei (M of L): 3,5 minuten
  • groot ei (XL of XXL): 4 minuten

Voor een half zacht gekookt ei de volgende tijden:

  • klein ei (S): 5 minuten
  • middelgroot ei (M of L): 5,5 minuten
  • groot ei (XL of XXL): 6 minuten

Een veilig ei koken voor iedereen

Speciaal bij een zacht gekookt ei vragen we aandacht voor de veiligheid. Kleine kinderen, zwangere vrouwen, onze ouderen en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor voedselinfecties. Daarom is het van groot belang dat specifiek bij deze doelgroepen het gekookte ei goed gaar is. Dit geldt met name voor een zacht gekookt ei. Een veel voorkomende voedselinfectie bij deze doelgroepen is een salmonella vergiftiging. Goed gaar wil zeggen dat het eiwit en het eigeel helemaal gestold is. Dus niet meer vloeibaar.

Een hard gekookt ei

Voor een hard gekookt ei volg je dezelfde stappen als hierboven. Water koken - niet te hard - eieren erin - terug aan de kook brengen - tijd opnemen. Hard gekookte eieren kunnen prima op brood of door de sla. En er zijn natuurlijk nog veel meer recepten. Klik maar eens op home en laat je verrassen. De kooktijden voor een hard gekookt ei als volgt:

  • klein ei (S): 8 minuten
  • middelgroot ei (M of L): 9 minuten
  • groot ei (XL of XXL): 10 minuten

Een ei volgens het Voedingscentrum

Bij het voedingscentrum kun je alles vinden over hoeveel eieren je kunt eten - wat een gezonde maaltijd is waar een ei in verwerkt is en nog veel meer. Hier is de link naar het Voedingscentrum.

Wat betekent het rode stempel op je ei?

Eitjekoken.nl rood stempel op een eiIs het jou wel eens opgevallen, op jouw zacht gekookte eitje elke zondagmorgen staat een rood stempel. Nu zie jij dit natuurlijk niet maar je vrouw wel. Maar wat betekent nu eigenlijk dit stempel, die code?

Dit rode stempel, ook wel de eicode genoemd, geeft informatie over het ei. Hoe biologisch is jouw ei, uit welk land komt het ei, bij welke boerderij en zelfs in wel hok jouw ei is gelegd. Dus wanneer je weer leest in de reclamefolder dat het ei uit jouw supermarkt echt biologisch is, kun jij voortaan zelf zien of ze de waarheid spreken.

 

Uitleg van de cijfers op een ei

Op een ei staan 7 of 8 cijfers en letters. Het eerste cijfer dat je ziet, een 0, 1, 2 of 3, geeft aan wat voor leven de kip heeft gehad. Daarna, en dat spreekt bijna voor zich, staat de landcode. Grote kans dat er bij jullie thuis NL staat. De 4 cijfers daarna laten zien welke boerderij jouw ei vandaan komt en de laatste 1 of 2 cijfers geven het hok aan. 

Dit nummer is van groot belang bij bijvoorbeeld een uitbraak van een besmettelijke ziekte. Zo is altijd te achterhalen waar jouw ei vandaan komt. 

Het eerste cijfer - hoe heeft de kip geleefd?

Wanneer je een ei koopt en je ziet dat het eerste cijfer een 0 is, dan heb je een echt biologisch ei. In de stal hebben de legkippen voldoende ruimte, stro, zitstokken en legnesten. Buiten de stal is er voldoende ruimte om te scharrelen. Ze krijgen biologisch voer en het verminken (wegbranden of knippen) van de snavel wordt niet gedaan.

Wanneer je als eerste cijfer een 1 ziet staan op jouw gekookte eitje, dan spreken we van een vrije uitloop ei of grasei. De legkippen kunnen binnen en buiten lopen, krijgen echter geen biologische voer maar plantaardig voer. Er is minder ruimte voor de kippen dan bij een echt biologisch ei.

Een 2 op het ei betekent een ei koken gelegd door een kip die nooit het daglicht heeft gezien. Deze legkippen leven in stallen, hebben nog minder plek dan de kippen hierboven. 

Dan zijn er nog eieren waarvan het stempel begint met een 3. Die zie je niet meer in de winkel, verboden vanaf 2012. Deze eieren worden nog wel gebruikt in de voedingsindustrie. Denk hierbij aan koekjes, brood etc.

Dus zit je samen met de familie aan het ontbijt zondagochtend, weet jij mooi wat het stempel op het zacht gekookte eitje vandaan komt.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.